top of page
  • Writer's pictureMaarit Eronen

Vieraskieliset kirjat avaavat ikkunoita maailmalle



Aivan mahtavia löytöjä! Koska itse kirjoitan nykyään suomeksi, lukeminen englanniksi täytyy yrittää ajoittaa oikein. Jos nimittäin kirjoittamisprosessin aikana lukee englanniksi, tulee helposti tönkkösuomea, jossa esimerkiksi englanninkieliset lauserakenteet hiipivät tekstiin kuin varkain.


Tällaista valitettavasti joskus näkee kristillisessä käännöskirjallisuudessa. Siitä seuraa tönkkölukemista (jos siis ymmärtää alkukieltä). Jos sinnitteleekin kirjan loppuun, ei muista sisällöstä juuri mitään, kun on mennyt niin paljon huomiota kieleen. Pystytkö samastumaan?


Viime vuonna käytin näistä suosikkikirjoistani kahta lähteenä omassa kirjoittamisprosessissani, joten onneksi minulla oli hyviä tekstini editoijia.


Top three englanninkieliset kirjat


Dallas Willard, Life Without Lack, Thomas Nelson 2018

Dallas Willard oli aivan uusi tuttavuus, ja ihmettelen jälleen, etten ollut tutustunut häneen edes asuessani kahdeksan vuotta Yhdysvalloissa. Kun ystäväni kuuli, että kirjoitin uutta Psalmiin 23 pohjautuvaa Syvälle Sanaan -työkirjaa, hän lainasi minulle tämän (sekä Phillip Kellerin kirjan A Shepherd Looks at Psalm 23, ks. alla). Taas löysin uuden kirjailjarakkauden! Havaintojeni mukaan usein hengellisen ihmiset jakautuu kahteen sorttiin: on älyllisesti suuntautuvia kristittyjä ja on kokemusperäisesti suuntautuvia kristittyjä, eivätkä nämä aina taida ymmärtää toisiaan. Jeesuksessa on kuitenkin nämä molemmat puolet, ja Dallas Willard on yksi harvoista tuntemistani kirjoittajista, joissa nämä näyttävät yhdistyvän.


Willard (1935-2013) oli filosofi ja teologi, joka oli opiskellut myös psykologiaa ja tieteen historiaa (sekä tutkinut systemaattista metafysiikkaa, etiikan historiaa, uskonnon filosofiaa ja muita, minulle käsittämättömiä tieteen aloja). Se että näin älykäs mies pystyi antamaan niin lempeästi niin syvällisen käytännöllisiä näkemyksiä Jeesuksen kanssa elämisestä, tekee minun suuren vaikutuksen. Luin viime vuonna myös hänen kirjansa Divine Conspiracy ja nyt minulla on meneillään Hearing God. Hän kirjoittaa aiheesta kuin aiheesta systemaattisesti, mutta käytännöllisen armollisesti. Hän oivaltavasti painottaa sellaisten valintojen tekemistä elämässä, joita uskoisit Jeesuksen tekevän, jos hän olisi sinä.



Phillip Keller, A Shepherd Looks at Psalm 23, Zondervan 1970

Tämä kirja on myös suomeksi nimellä Hyvän paimenen hoidossa (KKJMK 2007), mutta minä sain sen lainaksi englanniksi. Keller hyödyntää kokemuksiaan lammasfarmarina eri maissa ja kuvailee lampaita ja paimenia niin osuvasta ja samastuttavasti, että kuva Jumalasta hyvänä paimenena ja itsestä tyhmänä, paimenesta riippuvaisena lampaana piirtyy raikkaasti ja selvästi. Tämän seurauksena Psalmi 23 avautuu syvällisesti, sillä harvalla lukijalla on ymmärrystä ja tietoa lampaanhoidosta niinkuin alkuperäisellä kirjoittajalla oli, eli Daavidilla.


Käytin Kellerin kuvauksia ja esimerkkejä monessa luvussa kuvittamaan uutta Koko painolla -raamattutyökirjaani (ilmestyy helmikuussa 2023), mutta minulle tärkein oivallus oli se, miten paljon paimenten on tehtävä työtä taustalla lampaittensa hyvinvoinnin eteen ja kuinka sen läsnäolo rauhoittaa lampaat myös uhkaavissa olosuhteissa.

Darlene Cunningham, Values matter, YWAM Publishing 2020

Vaikka kirja pohjautuu Youth With A Mission -järjestön 18 arvoon, kyseessä ei ole vain jokin sisäpiiridokumentti. Nämä arvot nimittäin pohjautuvat tukevasti Raamattuun ja monet niistä voisi pitkälti olla yleismaailmalliset opetuslapsena elämisen arvot. Kirjassa tarinankerronta ja tietopohja yhdistyvät jouhevasti, ja on aina uskoa rohkaisevaa lukea Jumalan johdatuksista elävästä elämästä.


Sekä oma hengellinen elämäni että ammatillinenkin osaamiseni ovat vahvistuneet valtavasti näiden arvojen pohjalta. Ammennan yhä opiskelustani opetuslapseuskoulussa (Discipleship Training School), raamattukoulussa (School of Biblical Studies) ja sielunhoitokoulussa (Foundation to Counseling Ministry School). Raamattukoulun, maailmankuvakoulun (School of Biblical Christian Worldview) ja journalismikoulun (School of Journalism and Mass Media) oppeja käytän yhä esimerkiksi kirjoitustyössäni.


Tähän päättyy sarja mieluisimmista kirjoistani 2022. Muissa blogeissa tietokirjat, kaunokirjallisuus, viihdekirjallisuus, elämäkerrat.

Recent Posts

See All
Post: Blog2 Post
bottom of page