top of page
  • Writer's pictureMaarit Eronen

Miten Jumala puhuu?– Mitä jos me muutettaisiinkin takaisin Suomeen? kysyi nainen televisiossa. Lause iski tajuntaani kuin lumipallo keskelle koivun runkoa.


Olin käymässä Suomessa Etelä-Afrikasta, ja yllättäen koinkin Jumalan vaikuttavan minussa halua muuttaa takaisin Suomeen. Hän käytti tätä lausetta televisiosta vahvistamaan johdatuksensa.


Jumala puhuu meille ennen kaikkea Raamatun ja erityisesti Jeesuksen kautta. Jeesuksen sanat ja teot evankeliumeissa kertovat meille, millainen Jumala on, mitä hän tekee ja miten hän haluaa meidän elävän.


Koko Raamattu on Jumalan puhetta, ja siksi on hyvä säännöllisesti myös kuulla opetusta Raamatun teksteistä tai lukea kirjoja niistä. Hän on antanut meille navigointiavuksi myös omantunnon.


Lisäksi Jumala puhuu monilla erilaisilla tavoilla. Pyhä Henki on luova. Kun kuuntelen itseäni varten, kuulen useimmiten sanoja. Kun kuuntelen toisia varten, näen yleensä kuvia. Saatan nähdä kuvan lämpöpatterista, kyntöaurasta tai perhosesta. Toisinaan saan kuvalle selityksen, mutta en aina. Joskus, kun väärin kuulemisen nolouden uhallakin uskaltaudun kertomaan epämääräisestä kuvastani, kuulija voi riemullisesti kokea sen Jumalan täsmäpuheeksi.

Jumalan puhetta voi olla mieleen noussut raamatunkohta, laulu tai laulunsanat. Hän voi puhua myös näkyjen ja erityisten unien tai olosuhteiden kautta. Jumalan puheen voi myös kokea syvänä tietoisuutena tai vakuuttuneisuutena.


Vaikka Jumala voi puhua meille lukemattomin eri tavoin, hänen puheensa on harvoin fyysisin korvin kuultavaa. Sen sijaan sanat tulevat omaan mieleemme tai ne voi kuulla toisen suusta – tai vaikkapa elokuvasta tai televisio-ohjelmasta. On siis hyvä olla avoin, mutta kuuntelusta ei kannata ottaa paineita eikä yrittää niin sanotusti laittaa sanoja Jumalan suuhun.


 

Tämä on ote kuuntelupäivästä, joka on viikon neljäs päivä uudessa raamattutyökirjassani Kuulolla - johdatusta joka päivä. Kirja ilmestyy jouluksi 2021 ja se soveltuu omaan käyttöön tai pienryhmän avuksi. 

TEKIJÄNOIKEUS

© Maarit Eronen, 2021. Tekstien luvaton käyttö ja/tai kopioiminen ilman kirjoittajan/blogin omistajan lupaa on tekijänoikeuslain mukaan kielletty. Lyhyitä otteita ja linkkejä voi käyttää kunhan tekijän nimi (Maarit Eronen) ja linkki blogiin on selkeästi ja asianmukaisesti esillä.


Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page