top of page
  • Writer's pictureMaarit Eronen

Kun Jumala puhuu kauttasi toiselle

Updated: Jan 17, 2022Ystäväni oli käymässä, ja hän oli tuskainen siitä, että oli taas ihastunut naimisissa olevaan tiiminjohtajaansa. Rukoilimme Jumalan apua ja viisautta asiaan.


Parin päivän päästä, kun selailin lehteä lääkärin odotushuoneessa, minulle tuli mieleeni seikka, josta tuli avain hänen vapautumiseensa.


Ystäväni oli adoptoitu lapsena. Minulle tuli mieleeni kysyä, tiesikö hän tarkemmin äitinsä olosuhteista. Kun hän selvitti asiaa, kävi ilmi, että nuori äiti oli tullut raskaaksi naimisissa olevasta esimiehestään. Kun hän tämän oivalluksen innostamana sitoi kaikki edellisiltä sukupolvilta tulleet käyttäytymismallit, hän vapautui itse.


Joskus Jumala puhuu jotain toista ihmistä varten. Miten silloin pitäisi ottaa asia puheeksi? Pääperiaate on, että sanan tulisi olla kannustavaa. Paavali ohjeisti: ”Mutta se, joka profetoi, puhuu ihmisille: hän rakentaa, kehottaa ja lohduttaa” (1. Kor. 14:3).


Olisi hyvä välttää viestejä, jotka ovat liian ohjaavia. Puolison löytymiseen, lapsen saamiseen ja kuolemaan tai onnettomuuksiin liittyviä sisältöjä tulee välttää, koska niissä on kyse vakavista asioista.


Jos saat sellaisia, Jumala saattaa haluta, että alat rukoilla toisen puolesta.


Kuulemisemme on aina vajavaista, ja siksi tapamme välittää viestimme tulisi olla kunnioittava, ja virheille tulisi jättää tilaa. On hyvä sanoa esimerkiksi: ”Koin, että…” tai ”Minulle tuli mieleen, että… Arvioi se itse ja pidä, mikä siinä osuu oikeaan.” Paavalikin neuvoo: ”Koetelkaa kaikkea ja pitäkää se, mikä on hyvää” (1. Tess. 5:21).


Viestin antajalla on vastuunsa, mutta kuulijalla on lopullinen vastuu arvioida sanoma.


On parempi, että kuuntelemme ja teemme virheitä kuin että emme kuuntele ollenkaan. Kuka tietää, jos en olisi kertonut ystävälleni mieleeni tullutta kysymystä, kipuilisiko hän yhä vuosien jälkeenkin saman asian kanssa? 

Tämä on ote kuuntelupäivästä, joka on viikon neljäs päivä uudessa raamattutyökirjassani Kuulolla - johdatusta joka päivä. Kirja ilmestyi joulukuussa 2021 ja se soveltuu omaan käyttöön tai pienryhmän avuksi.


 

TEKIJÄNOIKEUS

© Maarit Eronen, 2021. Tekstien luvaton käyttö ja/tai kopioiminen ilman kirjoittajan/blogin omistajan lupaa on tekijänoikeuslain mukaan kielletty. Lyhyitä otteita ja linkkejä voi käyttää kunhan tekijän nimi (Maarit Eronen) ja linkki blogiin on selkeästi ja asianmukaisesti esillä.

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page