top of page
  • Writer's pictureMaarit Eronen

Huitelevat ajatukset hallintaanVoi ei, taas ajatukseni lähtivät huitelemaan melkein samalla sekunnilla viiteen eri suuntaan juuri, kun olin hengähtänyt syvään ja hiljentynyt Jumalan läsnäoloon. Melkein samalla sekunnilla.


Enkö todellakaan saa vallatonta ajatustoimintaani kuriin edes siksi aikaa, kun yritän keskittyä Jumalaan?


Pääkopassamme tosiaan käy aikamoinen vilske. Tutkimusten mukaan aivoissamme risteilee 6000 - 60 000 ajatusta päivässä. Suurin osa niistä on tiedostamattomia.


Tapahtuuko sinulle näin? Kun hiljennyn Jumalan läsnäolossa, ajatustoimintani tuntuu vain kiihtyvän: pitää muistaa ostaa sipuleita; sekin sähköposti unohtui lähettää; voisinkin ehdottaa tätä uutta ideaa seuraavassa tiimipalaverissa; varpaan kynnet pitäisi leikata. Ajatusten määrä ei kuitenkaan ole lisääntynyt, tulen vain tietoisemmaksi niistä.


Ja sitten koen tietenkin syyllisyyttä, vähintäänkin turhautumista ja epäonnistumista.


Itsensä piiskaaminen on kuitenkin turhaa.


Olen oppinut muutamia apukeinoja hiljentymiseen kontemplatiivisesta eli mietiskelevästä rukouksesta siitä, miten ajatuksensa voi ottaa kiinni. Paavali kirjoitti: "Me vangitsemme kaikki ajatukset kuuliaisiksi Kristukselle." (2. Kor 10:5)


Ensinnäkin, sen jälkeen kun ajatuksia tulee (kun ei niitä voi estääkään), niitä ei kannata vastustaa, vaan ne voi vain antaa Jumalalle.


Tämä vähentää huolia ja murheita. Jumala on luvannut pitää sinusta huolen. Voimme oppia Lutherista, joka on sanonut, että emme voi estää lintuja lentämästä päämme yli, mutta voimme estää niitä rakentamasta pesää päämme päälle.


Toiseksi voin käyttää erityistä rukoussanaa tai lyhyttä lausetta, johon voin palata ajatusten harharetkiltä.


Olen käyttänyt ainakin tätä: “You’re my home”, “olet kotini”. Ehkä suosikkini on: “This is for you”, “tämä on sinulle”. Ne auttavat minua rauhoittumaan ja keskittämään huomioni yksinomaan Jumalaan edes minuutiksi.


Voisitko sinä ajatella kokeilevasi rukoussanaa? Ellet tiedä, mikä sana olisi hyvä, voit kysyä sitäkin Jumalalta.


 

Tämä on ote uudesta kirjastani Kuulolla - johdatusta joka päivä, joka ilmestyy jouluksi 2021. Se on 12 viikon raamattutyökirja, joka pureutuu johdatukseen liittyviin kysymyksiin.
 


TEKIJÄNOIKEUS

© Maarit Eronen, 2021. Tekstien luvaton käyttö ja/tai kopioiminen ilman kirjoittajan/blogin omistajan lupaa on tekijänoikeuslain mukaan kielletty. Lyhyitä otteita ja linkkejä voi käyttäkunhan tekijän nimi (Maarit Eronen) ja linkki blogiin on selkeästi ja asianmukaisesti esillä.

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2 Post
bottom of page